Om

Om bokförlaget Djurvetenskap

När jag började att arbeta som naturbrukslärare insåg jag ganska snart att det i princip helt saknas vetenskapligt baserat läromedel för djur- och naturbrukskurserna. Jag hade ändå inte höga krav – innehållet skulle vara korrekt, språket svenska och innehållet anpassat till målgruppen. 

Min vision är att skapa läromedel som engagerar både lärare och elever. Det är viktigt för mig att i undervisning noga visa på vilken del av det centrala innehållet och vilka kunskapskrav som behandlas därför att jag anser att kontrollen över lärprocessen alltid ska ligga på eleven. Inget betyg får komma som en överraskning i kuvertet på skolavslutningen.

 

Jag startade det här förlaget 2021 och gav 2022 ut första boken Nötkreaturet – urmoder och produktionsdjur. En kursbok till Djuren i naturbruket, med tillhörande lärarhandledning och digitalt material är planerad till januari 2024, och en kursbok i Matematik 1a för naturbrukselever är planerad  till 2025.

 

 

 

Om mig som driver djurvetenskap.se

Mitt namn är Louise och jag är legitimerad gymnasielärare och disputerad etolog.

Jag hade tagit min internationella masterexamen i etologi och arbetat på ett par djurparker och i några olika forskningsprojekt när jag via en tidigare arbetsgivare fick förfrågan om att vikariera som naturbrukslärare på en djurparksutbildning. Jag tackade ja och planerade att stanna de två månader som mitt vikariat sträckte sig över. Utan att veta hur det hade gått till hade det plötsligt gått flera år och jag hade dessutom utbildat mig till gymnasielärare.

Det som driver mig är en stark kärlek till tonåringar och vetskapen om att de kan flytta berg om de ges rätt verktyg. En sjuttonåring som uppmuntras att tänka, känna, reflektera och kritiskt granska kan förändra världen, och du som lärare har privilegiet att få vara en del av den processen. Jag blir tokig när jag tänker på  att det finns lärare inte tar tillvara på och är ödmjuka inför det förtroendet.

 

Idag forskar jag på stress hos värphöns på Linköpings universitet. Om jag ägnar min arbetstid åt att läsa forskning om höns så ägnar jag en stor del av min fritid av att hålla mig uppdaterad om kor och mjölkproduktion – mitt absoluta favoritämne. All tid som inte går åt till höns eller kor lägger jag på trädgård, renovering och relationsbaserad träning med mitt new foreststo Chinook. Ibland kommer mina före detta elever på besök. Som hörs har jag inte överdrivet mycket tid över för TV-tittande, även om jag sedan ett år tillbaka faktiskt äger en sådan.

Om du vill veta mer om mig kan du läsa mitt cv här.